DS: Niš protiv Đilasa ?!

Deo niškog odbora demokrata skuplja potpise za poništavanje odluke stranačkih odbora o podršci gradonačelniku Beograda. Hoće da podrže kandidate Tadića, Ćirića i Ćirkovića

 
 Arhivska fotografija

KAKO se približava ”dan D” za DS - stranački izbori zakazani za 10. novembar - tako raste temperatura u najvećoj opozicionoj partiji u Srbiji. Niške demokrate u četvrtak su imale veoma buran dan, jer je došlo do otvorenog neslaganja između članstva i rukovodstva stranke u ovom gradu oko toga koga od dvojice kandidata, Borisa Tadića ili Dragana Đilasa, treba podržati u trci za šefa partije.

Nezadovoljni što ih čelnici gradskog i pet opštinskih odbora DS u Nišu nisu konsultovali oko odluke da za predsednika kandiduju gradonačelnika Beograda, članstvo je u četvrtak u podne započelo prikupljanje potpisa podrške Tadiću. Oni traže poništavanje kandidatura koje su odbori odaslali u centralu stranke i traže da se, pored Tadića, podrže i Goran Ćirić za potpredsednika i Dragoslav Ćirković za člana predsedništva DS.

 

Prema rečima Novaka Stojanovića, potpredsednika opštinskog odbora Palilula u Nišu, određene stranačke strukture uzurpirale su odbore u ovom gradu i donose odluke protivne raspoloženju većine demokrata:

- Pokušaćemo da sakupimo više od polovine potpisa oko 5.800 članova DS u Nišu, koji su većinski za Tadića. Iako ova peticija formalno nema snagu da automatski poništi odluke rukovodstva, oni neće moći potpuno da zažmure pred zahtevima većine članova.

TEK SLEDE DRUGE ”POBUNE” SLOBODAN Homen iz Tadićevog izbornog štaba kaže da ono što se dešava u Nišu nije neočekivano: - Postoji velika disproporcija između podrške koju Tadić uživa u članstvu, koja je veća od 75 odsto, u odnosu na broj kandidatura odbora koje je dobio. Potpuno je razumljivo da članstvo neće da prihvati odluke lokalnih funkcionera ako se sa njima ne slažu. Ne bi me čudilo da slična inicijativa krene i po drugim gradovima Srbije.

Nevena Božinović, jedna od brojnih demokrata koji su se u četvrtak okupili ispred sedišta stranke u Nišu, kaže da daje bezrezervnu podršku Tadiću, uz obrazloženje da ”niko u ovom trenutku sem njega nije spreman da preuzme DS”. Ona tvrdi da je to stav većine članstva koje nema nikakve funkcije, ali je odano ideji DS.

Stojanović tvrdi da je predsednik gradskog odbora i bivši gradonačelnik Miloš Simonović, koji je podržao Đilasa, u četvrtak zabranio sakupljanje potpisa u prostorijama stranke i zatražio od Organizacionog odbora da se izjasni o celom slučaju. Kako je za ”Novosti” rekao šef Organizacionog odbora Marko Đurišić, inicijativa niških demokrata ni po čemu nije sporna i ne ugrožava izborni proces:

- U najmanju ruku je nekorektan potez Simonovića, jer članstvo ima pravo da uđe u prostorije svoje stranke.

Simonović uzvraća da nije uvodio nikakve zabrane, već da samo traži da se poštuje izborni ”fer plej”:

- Nema potrebe da se podižu tenzije. U petak ćemo održati sednicu GO, na kojoj ćemo razmatrati da li je ova peticija u skladu sa stranačkim procedurama.

Portparol DS u Nišu Dragana Stojanović Krstić, s druge strane, kaže da je članstvo o ovoj akciji obaveštavano nepotpisanim SMS porukama, čime je došlo do zloupotrebe logoa DS u Nišu. Time je, kako kaže, prekršen izborni proces.


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode