Kosovo: Bure bez dna

Svakog dana za Kosovo dajemo milion evra.Statistika Svake godine iz budžeta se izdvaja 360 miliona evra za naše institucije na Kosovu i Metohiji, pokazuju zvanični podaci.

Srbija, Kosovo i Metohija, finansiranje Srba, milion evra

Država će nastavitida finansira opstanak Srba na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Što je mnogo, mnogo je.
Svake sekunde iz budžeta Srbije 16 evra odlazi na Kosovo i Metohiju, odnosno iz državne kase se u južnu srpsku pokrajinu svakodnevno slije oko milion evra. Godišnje, iz budžeta se odvaja oko 360 miliona evra, a prema zvaničnim podacima - od 1999. do danas na Kosovo je otišlo čak 6,96 milijardi evra!
Direktor Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović potvrđuje da je protekle decenije iz budžeta Srbije godišnje izdvajano oko 360 miliona evra za Kosovo.

Plate i socijalna davanja

- Novac je trošen na lokalne uprave, plate radnika, socijalna davanja... i na taj način je obezbeđivan opstanak srpske zajednice u južnoj srpskoj pokrajini - kaže Mihajlović.
Problem je, međutim, to što većina Srba na Kosovu živi na ivici egzistencije i što siromaštvo naročito pogađa ljude u enklavama. Iako kontrola trošenja državnog novca ne postoji, javna je tajna da su na kosovskoj nesreći milijarde završile u džepovima pojedinaca.

Nesuglasice

Premijer Ivica Dačić je, nakon poslednjeg sastanka s delegacijom sa severa Kosova, rekao da briselski sporazum mora da se sprovede i da Vlada raspolaže svim mehanizmima da sporazum primeni.
- Mehanizam je jednostavan - ukinete plate, ukinete radna mesta, i rešili ste problem paralelnih institucija. Ali Vlada to ne želi da uradi i zbog toga nastavljamo razgovore sa Srbima sa severa Kosova - rekao je premijer Ivica Dačić. Novi sastanak državnog vrha sa čelnicima četiri opštine sa severa Kosova zakazan je za utorak 7. maj.

 

Ranđel Nojkić: Običan svet nikad ne vidi taj novac

♦ Ranđel Nojkić, jedan od političkih predstavnika Srba južno od Ibra, kaže da „običan svet gotovo da nije video ni dinar“ od milijardi koje su iz državne kase stizale na KiM:
- Taj novac ide preko opština, okruga, gde su moguće malverzacije, obično ide preko političkih lidera Srba sa severa Kosova. Mi maltene ne vidimo novac.
Za razliku od predstavnika Srba sa severa Kosova, Srbi koji žive u enklavama, južno od Ibra, podržavaju briselski sporazum.

 

   TV REPORTER   


HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER

Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode