Marijan Rističević:Naivno je i nedopustivo da stranci budu državnici Srbije!

Srbija je poznata kao izuzetno tolerantna država kada su građanska prava i slobode u pitanju sa u svetu jedinstvenim Ustavom koji dozvoljava bukvalno svakome pa i stranim turistima i državljanima,azilantima,emigrantima,gastarbajterima i izbeglicama da uživaju ravnopravno sva prava kao i domicilno stanovništvo Srbije pa čak i u sferi dodeljivanja visokih državnih funkcija.Aktuelni Ustav Srbije garantuje dvojnim i trojnim (stranim) državljanima sva prava pa čak i da se kandiduju za predsednika Srbije što je recimo bio slučaj sa Borisom Tadićem,rođenim Sarajlijom i državljaninom BiH,Crne Gore i Srbije.Takođe je bivši ministar u bivšoj Vladi Srbije Oliver Dulić dvojni državljanin (Srbije i Hrvatske) pa se nameće logično pitanje: čije državne interese zastupaju državni funkcioneri Srbije sa dvojnim i trojnim državljanstvom odnosno ima li sukoba interesa u slučajevima kada lice sa više državljanstva obavlja javnu funkciju u Srbiji ?

Javnosti je saopšteno da su Oliveru Duliću, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj, oduzeta tri pasoša. Jedan diplomatski, jedan srpski, i jedan hrvatski pasoš, tačnije putovnica. E sad ta hrvatska putovnica mi ništa ne bi značila da uz putovnicu ne ide i domovnica. Gospodin Dulić je obavljao najviše državne funkcije, bio je predsednik Narodne skupštine i ministar u Vladi Republike Srbije i sve vreme je bio hrvatski državljanin,  a ja bih se usudio reći stranac.

Prilikom stupanja na funkciju, dobro se sećam, gospodin Dulić je tvrdio da je po nacionalnosti Jugosloven. Daklle Jugosloven po nacionalnosti a po državljanstvu Hrvat. Čisto sumnjam da su mu Hrvati dali državljanstvo kao građaninu Srbije a po nacionalnosti Jugoslovenskom. To hrvatski propisi i nedozvoljavaju. Hrvati, po  zakonu  putovnicu daju, gotovo isključivo, svojim državljanima i državljanima  koji su rođeni van teritorije Hrvatske a koji su u obavezi da prilikom dobijanja državljanstva  dokažu pripadnost Hrvatskom narodu. Dakle tu je stvar jasna, s obzirom da  nema ugovora između Hrvatske i Srbije o dvojnom državljnstvu, mišljenja sam da je Oliver Dulić, još jednom, svesno kršio zakone ove zemlje i najverovatnije pripremao sebi odstupnicu za beg u lijepu njihovu kojoj je morao dokazati pripadnost Hrvatskom narodu!

Zakon o putnim ispravama Srbije kaže, da građanin može da poseduje samo jednu putnu ispravu iste vrste. Dakle mogao je imati jedan diplomatski pasoš i jedan obični. On je ipak imao dva pasoša iste vrste, iz dve države, ali ipak iste vrste čime je prekršio i Zakon o putnim ispravama.

Da bi neko dobio naš pasoš morao bi biti naš državljanin, ili lice državljanin SFRJ koje je izbeglo ili prognano. Pošto se ne radi o tome bojim se da je Dulić, što zakon i nalaže, da bi posedovao naše državljanstvo, a samim tim i pasoš, trebao tražiti otpust iz državljanstva druge države. Bilo kako bilo sa sigurnošću možemo utvrditi da gospodin Dulić ima čudnu Jugoslovensku nacionalnost sa hrvatskom domovnicom, ili najblaže rečeno, gospodin Dulić nije govorio istinu ni kada je postao predsednik Narodne skupštine, kao ni sada. Dovoljno je da se Dulić prošvercuje u Hrvatsku i da kao hrvatski državljanin, najverovatnije, ne može biti izručen zemlji u kojoj je bio predsednik Narodne skupštine (gde se za poslanika kandidovao kao srpski državljanin) i  ministar u Vladi.

Sve ovo što sam napisao ne govori samo o naivnosti Demokratske stranke koja je gospodinu Duliću poverila najviše državne funkcije. Ovde se radi o naivnosti cele nacije, a posebno o naivnosti i propustima bezbednosnih službi ove zemlje, a koje su u potpunosti zakazale. O moralu gospodina Dulića, i o njegovoj ljubavi prema zemlji koja mu je sve dala, kako njemu tako njegovoj bližoj i daljoj familiji, ne treba trošiti reči. Lično bih voleo da odgmiže u lijepu njihovu po cenu da čak izbegne i krivičnu odgovornost. A tužni tužilac Miljko trebalo bi  da poznaje zakone ove zemlje makar koliko i jedan zemljoradnik tj. moja malenkost.

Na  kraju Dulić je mogao mirno da zapeva:

Tri pasoša imam ja

Neću jedan, neću dva

Tri pasoša imam ja

Za Hrvatsku palim ja

Iz Srbije odoh ja

Braćo Srbi pa pa pa

 


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a free websiteWebnode