TUŽNO: Prestaje da važi neprimenjivani Zakon o lustraciji

 

Zakon o lustraciji, čiji je cilj otkrivanje kršenja ljudskih prava u prošlosti, nikada nije primenjen u Srbiji i uskoro će, uprkos naporima nekih poslanika da se produži, prestati da važi

Zakon o lustraciji koji je Skupština Srbije usvojila 2003. godine prestaje da važi početkom juna zbog nedostatka političke volje među nekim poslanicima vladajuće koalicije da se on obnovi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), politička stranka koja ima predstavnike u Skupštini, podnela je prošle nedelje predlog za produženje zakona na još deset godina.

“LSV insistira na produženju i momentalnoj primeni tog zakona, jer će se, u suprotnom, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali nesrpsko stanovništvo iz Vojvodine”, izjavio je član LSV-a Bojan Kostreš.

Da bi Skupština produžila zakon, većina poslanika, uključujući vladajuće socijaliste i naprednjake, mora da glasa za to.

Socijalistička partija Srbije (SPS), nekada pod vođstvom Slobodana Miloševića a danas premijera Ivice Dačića, najavila je da ne namerava da glasa za produžetak zakona zato što je “prošlo mnogo godina i on bi sada vodio u čist revanšizam”.

Srpska napredna stranka (SNS), koja je nastala iz Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja kome se u Hagu sudi za ratne zločine, saopštila je da je još rano za odluku o glasanju.

Poslanički klub Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) istakao je da, uprkos tome što zakon nije primenjivan, još nije kasno za bavljenje nepravdama iz prošlosti.

“Ovaj zakon je veoma važan. Ali ako pogledate ovih deset godina, videćete da to nije bio ozbiljan zakon zato što nema znakova da je primenjen u bilo kojoj oblasti”, rekao je za BIRN Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

“Nije bilo mehanizama za primenu zakona, ali u Srbiji nije bilo ni političke volje za bavljenje ili razgovor o kršenjima ljudskih prava u prošlosti”, dodao je Antonijević.

Pored Srbije, Makedonija je jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj je posle raspada zajedničke države usvojen Zakon o lustraciji.

Makedonski zakon, čiji je cilj bio da se obelodane imena saradnika tajne policije za vreme vladavine komunizma i posle nje, usvojen je u junu 2011. godine.

Zakon su, međutim, obeležile brojne kontroverze, a njegovi protivnici optužili su vlast za zloupotrebu kako bi diskreditovali istaknute intelektualce poznate po svojoj kritici politike Vlade.

    TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode