У ЗРЕЊАНИНУ: СВМ прилази напредњацима и социјалистима?

Владајућој већини у Зрењанину, коју чине СНС, Коалиција СПС–ПУПС–ЈС-а, ДСС, НС, СПО и Покрет “Напред, Банат!”, ускоро би се могао придружити и Савез војвођанских Мађара.
 
СВМ је у Скупштини града заступљен с два одборника, који су на досадашњим седницама локалног парламента седели у клупама предвиђеним за опозицију, али питање је да ли ће тако и остати. Разлог за такав преокрет и могуће окретање леђа Демократској странци и Лиги социјалдемократа Војводине, с којима је СВМ пре неколико месеци потписао коалициони споразум, јесте тај што су у зрењанинској локалној самоуправи, након расподеле функција у врху нове власти, припадници националних мањина остали кратких рукава, што је многима запало за очи. Изостали су међу заменицима и помоћницима градоначелника Ивана Бошњака (СНС), а сем једног изузетка, нема их ни међу начелницима Градске управе.

Председник Градског одбора СВМ-а Јанош Пушкаш, који је пре неколико месеци тврдио да је стратешки партнер СВМ-а искључиво ДС, а не СНС, истиче да националне мањине нису довољно заступљене у локалној самоуправи, док одборник СВМ-а Золтан Халаи каже да у тој средини живи 12 одсто Мађара и да ће се као њихов заступник залагати за то да се то питање разјасни. Халаи је додао да мањине своје интересе могу спровести у дело само ако буду уз власт и у њеним структурама које одлучују.

С обзиром на то да је став врха СВМ-а био да одборници те странке не улазе у коалицију с актуелном влашћу у Зрењанину, о томе се, приликом недавне посете зрењанинском приградском насељу Мужља, изјаснио и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.

– То је одлука од пре два месеца, али сада постоји могућност да се разговара о томе како из ове ситуације може да се изађе јер она није добра ни за овдашње Мађаре, а није добра нити природна никоме у Зрењанину – казао је Пастор новинарима.

Позив да се Мађари прикључе градској власти упутио је и градоначелник Бошњак, који је поручио да су врата његовог кабинета за одборнике СВМ-а отворена и да је позив за разговоре увек актуелан.

– Одборници Пушкаш и Халаи јесу легитимни народни представници у Зрењанину и требало би да узму учешће у власти. Свакако да размишљамо о озбиљној сарадњи – нагласио је Бошњак.

 


 

ЛСВ се враћа у скупштинске клупе?

После жалби поднетих Управном суду и одуке тог суда, Лига социјалдемократа Војводине поднела је захтев за формирање одборничке групе, што наводи на закључак да има намеру да учествује у раду наредне седнице, изјавио је Тањугу председник Скупштине града Зрењанина Радован Булајић (СПС). Градски одбор ЛСВ се жалио Управном суду у Новом Саду на све одлуке донете на конститутивној седници Скупштине, одржаној 6. јула.

Уз јавне протесте због преласка Ливије Урсулеску са листе ЛСВ у независне одборнике и њене подршке владајућој коалицији, ЛСВ се  Управном суду жалила на измене дела скупштинског пословника и увођење института заменика председника Градске скупштине, као што је то учинила и Демократска странка.”Од око 100 тужби на легитимност седнице и законитост одлука, Управни суд је до сада одбацио педесетак, међу којима је и тужба на увођене института помоћника председника Скупштине, што значи да је потврђена и законитост усвојених одлука”, казао је Булајић.

 


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode