Subotica: Nemački ekstremisti optužili predsednika Nemačkog narodnog saveza da je Jevrejin!

Anonimni ekstremisti pokušali su da dezavuišu predsednika Nemačkog narodnog saveza Rudolfa Vajsa „optužbama“ da je „Jevrejin“, ali su kao odgovor dobili - pesmu!

Široj javnosti u Srbiji promakao je događaj sa izborne skupštine Nemačkog narodnog saveza, jedne od najstarijih organizacija Nemaca u Srbiji, kada su na račun njenog predsednika Rudolfa Vajsa stigle, pod navodnicima, optužbe da je - Jevrej!?

Epilog je bio veoma zanimljiv. Hor „Lorelaj“ Nemačkog narodnog saveza, umesto polemike sa anonimnim šovinistima, otpevao je poznatu jevrejsku pesmu „Hava Nagila!“

 

Sam Rudolf Vajs rekao je da je upravo pesma bila najefektniji mogući način da se odgovori anonimnim ekstremistima: „Određena grupa ekstremista pokušala je da rasističkim, anonimnim pismima spreči ponovni izbor rukovodstva, ali u tome nije uspela. Uradili smo jedan simbolički gest, pa ne samo da smo pričom to osudili, nego smo našim prijateljima iz civilnih jevrejskih organizacija naša pevačka grupa otpevala tradicionalnu jevrejsku narodnu pesmu na hebrejskom jeziku 'Hava Nagila'.“

Koreni optužbi

Možda korene antisemitskih optužbi u multikonfesionalnoj i multietničkoj Subotici treba tražiti u događaju iz 2009. godine, kada je Forum za dijalog Jevreja i Nemaca u Srbiji, po prvi put posle 64 godine, organizovao zajednički pomen žrtvama holokausta Jevreja i Nemaca. Rudolf Vajs je kao potpredsednik tog Foruma tada izjavio: „Ovo je prvi put posle 64 godine posle strašnog holokausta da su se i Jevreji i Nemci setili i zajedno organizovali pomen svim žrtvama ovog strašnog zločina.“

Članovi Nemačkog narodnog saveza, organizacije koja je sebi u misiju dala zadatak da očuva identitet malobrojnih Nemaca u Srbiji, da neguje maternji jezik, kulturu i tradiciju, tako su pesmom oterali šoviniste sa Izborne skupštine.

Nakon ovih stihova i aplauza, nekoliko osoba napustilo je salu u kojoj se održavala skupština. Možda su to bili upravo oni koji su smatrali da su svi Nemci zapravo antisemiti i da je, pod navodnicima, argument da je neko Jevrejin dovoljan da bude automatski dezavuisan i kao mogući predsednik bilo koje nemačke organizacije.


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a free websiteWebnode