Budva: Gej parada 'ponosnih' đetića

Očekuje se i prisustvo gej-ikone Dača Vukovića, prvog Crnogorca u istoriji Crne Gore koji je javno priznao da je homoseksualac.

U Budvi će danas biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno da će poduzeti sve mjere da manifestacija protekne sigurno, tenzija ima. 

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule osmrtnice s imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gay povorke. 

Vlada Crne Gore osudila je objavljivanje osmrtnice i izrazila uvjerenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete štititi ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje osobno svojstvo. 

https://radiosarajevo.ba/img/s/627x344//upload/images/HARD_REGIJA_2013/CRNA_GORA/Citulja_Zdravko_Cimbaljevic.jpg
Poštovanje razlika i tolerancija, kako je istaknuto, prema uvjerenjima svih socijalnih grupa predstavlja vodeću vrijednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva. 

Cimbaljević je ranije kazao je da će 'Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju prihvatiti i njegovati različitosti'

Nezadovoljstvo održavanjem gay parade u Budvi iskazali su i navijači nogometnog kluba "Partizan" iz tog primorskog mjesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizirano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa. 

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima, a slično su najavili i za večeras. 

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kojem se poštuju ljudska prava, a iz policije su poručili da će poduzeti sve mjere da manifestacije protekne sigurno. 

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade. 

"Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promjena u crnogorskom društvu na europskom putu", istakao je on. 

Numanović nije želio izravno odgovoriti na pitanje hoće li prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istaknuo je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata. 

On nije želio precizirati koliko će policajaca osiguravati Paradu, navodeći da će policajaca biti "dovoljno"

"Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata", istakao je Janjušević. 

Prema nezvaničnim informacijama, za sigurnost sudionika Parade ponosa u Budvi bit će angažirano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica. 

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja ljeta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Građani i gosti Budve peticijom protiv Parade ponosa

Više od dvije hiljade građana i gostiju Budve potpisalo je peticiju, koja će danas biti uručena gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, protiv održavanja Parade ponosa u tom crnogorskom primorskom gradu. 

Crna Gora: Prva parada ponosa LGBT osoba u Budvi

Potpisivanje peticije protiv sutrašnjeg održavanja gay povorke u Budvi bilo je organizirano na brojnim terasama restorana, kafića, ali i na pojedinim plažama. 

Pojedini građani, kako prenose podgorički mediji, naveli su da su protiv najavljenog gay okupljanja u Budvi u špici turističke sezone, jer bi eventualni nemili događaji mogli negativno utjecati na njen ishod. 

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori bit će održana sutra u podne ispred zidina starog grada Budve u organizaciji LGBT Foruma Progres, javlja Tanjug. 

Paradu će osiguravati više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica. 

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje s imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gay povorke. Nepoznate osobe izljepile su čitulje u više dijelova grada. 

Cimbaljević je ranije kazao da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i njeguje različitosti. 

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kojemu se poštuju ljudska prava, a iz policije da će poduzeti sve mjere da manifestacija protekne sigurno.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode