Da se ne zaboravi: Branimir Nikolić - Branči (30.07.1957.-29.03.2010.)

Heroji

Ko je 27 dana držao Brančija u mrtvačnici ?

 

Mrtav uhapšen

 

U petak, 24. aprila 2010. u Novom Sadu su kremirani posmrtni ostaci Branimira Nikolića Brančija. Dvadesetak prijatelja odalo mu je poslednju poštu.

Branimir Nikolić Branči predvodio je vojvođanski Otpor. Ostaće upamćen kao čvrst momak. Principijelan, odvažan, pravdoljubiv.

Za vreme Miloševićevog režima bio je omražen među socijalistima, još omraženiji među članovima JUL-a. Ugasio je dolaskom DOS-ove vlasti. Branči nije skinuo gaće, nije se naguzio. Oni su ga ošacovali, videli su da nije njihov tip.

Oni koji su u Otporu radili za platu, buneći se protiv Miloševićevog režima, dolaskom DOS-a, oma su otišli u diplomatiju.

Sećam se nekog Pavlova, profesor čovek, i oma ode u Otavu, u Kanadu. Diplomata od karijere, rekoše. Drugi utekoše u poslaničke klupe, u crne limuzine, i još ne svršivši škole odoše za ministre i njihove pomoćnike, za načelnike...

Branči je počeo da pruža otpor Miodragu Kostiću, kumu tadašnjeg premijera Đinđića, da proziva njegove kupovine šećerana i skupljanje para. Razotkrio je lopovluk Jožefa Kase, ser Olivera Dulića, njegovog brata Modesta i oca im njihovog, a i šire familije.

E, taj ser Oliver je miljenik Borisa Tadića. Čim mu je oči spazio snene, a naročito široke kukove, znao sam da je čovek za mene, reče jednog dana gospodin Tadić-Francetić, a Branči ga proziva kao lopova. Nije lopov, kaže predsednik, nego je čovek od biznisa.

Otpor, vikao je Branči, i privlačio pozornost medija, obespravljenih građana.

E, reče Boris, nećeš ti meni da dižeš buku, jebaću ti kevu.

I Branči je gubio sudske sporove, u kojima nije mogao da dokaže da je Kole, ser Oliver, ili Jožef K. pljačkaš. I ptice na granama su znale ko su ovi ljudi, ali je Branči oglašen krivim. Osuđivan da plati globu. Ili da ide u zatvor.

Branči je sa Radivojem Milutinovićem, bivšim Mujom Lopovom, koga je prošle godine Okružni sud u Subotici rehabilitovao proglasivši presudu kojom je Muja Lopov osuđen na 20 godina robije kao nezakonitu, svraćao u Tabloid. Posluživali smo Brančija i Muju toplim obrokom, koji kuvamo u redakcijskoj kujni, snabdevali ih hartijama od vrednosti, tek da mogu da plate put i da imaju za trošak. Nismo imali više.

Branči nije mogao da plati globu, i otišao je u zatvor. Brančijevi prijatelji skupljali su novce da plate globu, zbog povređene časti Miodraga Kostića Koleta! Pisali smo Borisu Tadiću da ga pomiluje. Ja sam lično pisao, znajući da bez para kod Borisa nema milosti. I morali smo platiti za Brančijevu slobodu.

I konačnu odluku Branči je doneo 29. aprila. Obesio se. Objavili smo njegovo oproštajno pismo. Subotički advokat, jedna nadasve plemenita gospođa, Olgica Radičević, vodila je, u ime Brančijevih prijatelja, nadljudsku borbu da nam dozvole da Brančija sahranimo po njegovoj želji. Jok more, siktala je vlast. Ima da ga sahranimo onako kako centar za socijalni rad kaže!

Tako je Brančijevo telo ležalo punih 27 dana u mrtvačnici bolnice u Subotici. Po kazni! Da se zna da se ne sme huliti na Borisa i njegove ljude. Ej, 27 dana zatvora! Toliko je bilo uhapšeno Brančijevo telo. Neko se i mrtvog Brančija uplašio, baš onako kako je on naveo u oproštajnom pismu prijateljima.

Kada su po naredbi Sinan-paše spaljivali mošti Svetog Save na Vračaru, neko je opisao taj događaj stihovima: "Vatra gori, Sinan viče, gori, gori svešteniče. To si sada zaslužio, jer si raju podbunio..."

Branči je bio propovednik poštenja, morala, večnih vrednosti. Možda je banda Borisa Tadića toliko dugo i držala uzapćeno njegovo mrtvo telo. Pokoj mu duši. Na nama je da njegove dželate izvedemo na sud.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 
Država me je izdala
 
SUBOTICA - Deset dana posle samoubistva, Branimir Nikolić Branči (53), bivši "otporaš" još nije sahranjen, jer je oproštajno pismo koje je ostavio iza sebe bilo u SUP-u sve do juče do 11 sati, a to je sprečavalo da se nakon obdukcije tela izvrši kremacija.
 
Poslednje Brančijevo pismo upućeno je na ime subotičkog advokata Olge Radičević, koje je ona prosledila na 25 adresa koje je Branči naveo.
 
- Iako je obdukcija Nikolićevog tela, nađenog na palićkom keju ujutro 29. marta izvršena odmah pošto je sebi oduzeo život, do danas se nalazi na odeljenju patologije Opšte bolnice u Subotici, jer su mu saopštili da su u Višem sudu čekali obdukcioni nalaz. Nema naznaka da se radi o ubistvu. Čekalo se i na pismo koje je ostavio iza sebe, a koje mi je juče oko podneva predao istražni sudija. SUP je, inače, tek juče, na moje insistiranje, dostavio pismo, koje sam istog dana uputila onima na koje je naslovljeno - kaže Olga Radičević.
 
Datum sahrane se i dalje ne zna. Prijatelji tvrde da je Branči uvek govorio da želi da bude kremiran, a, kako nezvanično saznajemo, u pismu je naveo i da želi da se njegov pepeo raspe pod Gradskom trgu u Subotici. Branči je u oproštajnom pismu optužio nekadašnji DOS za korupciju i nepodoban brak sa SPS-om, kao i navodnu borbu protiv tajkuna.
 
- Uništili su ovaj grad, a moja poslednja želja je da moj pepeo bace po Gradskom trgu. Ja vam više nisam potreban, rekao sam sve, što je kasnije potvrđeno i dokumentacijom UBPOK-a, iako su desetine krivičnih prijava koje sam podnosio u ime "Otpora" protiv najvećih kriminalaca Subotice i Srbije zataškana u Tužilaštvu, a i dalje se zataškavaju.
 
Nikolić je naveo više imena subotičkih tajkuna i poručio da veruje da će Subotici ipak biti vraćena imovina koju su joj tajkuni oteli.
 
- Uništili su Suboticu, a brak DS-a i SPS-a uništio je Srbiju, jer je od tada jasno da će borba protiv tajkuna i korupcije u Srbiji biti obustavljena. Bilo mi je jasno da obračuna sa kriminalcima nema, nego će se lepo udružiti DS i SPS i nastaviti genocid nad građanima Srbije, po nalogu svojih tajkuna, kao što su Mišković, Beko, Kostić, Peconi, Matijević, Cepter, Čakanj, Cane, Dragić... i još neki. Oni su kupili čitavu Srbiju i kroz privatizaciju opljačkali, parama od droge i oružja su je kupovali. Tako su legalizovali prljav novac, uništili privredu zemlje, a radnike ostavili na ulici i bez posla. Sve je to urađeno smišljeno, uz svesrdnu logistiku DS-a, odnosno njegovih ministara i visokih funkcionera - stoji, pored ostalog, u poslednjoj poruci "otporaša" Nikolića. On navodi da je podneo desetine krivičnih prijava protiv najvećih kriminalaca iz Subotice, ali da su one zataškane.
 
- To su krivične prijave protiv Lajoša Čakanja, Jožefa Kase, Geze Kučere (slučaj "Minerva"), kriminalni stečaj "Pionira", "Agrokombinata" koji je prodat "Viktorija grupi", iza kojih stoje Miija Babović, Ružica Đinđić, Beba Popović... Kriminal se protegao i na Palić, čije obnavljanje se planira, a zataškavaju se prljavi poslovi oko kupovine hotela, iza kojih su imena više rukovodilaca iz Direkcije za razvoj grada. Siguran sam da je Oliver Dulić na brzinu uzeo veći novac od Jožefa Kase, zvanog Don Kasino. Suboticu je uništio Kasa, DS i njegova vrhuška. Uništili su Suboticu zbog ličnih interesa, srušili su Pozorište, zaštićene zgrade u centru grada. Po nalogu investitora nameštaju poslove preko JKP, pljačka se budžet grada. Siguran sam da je jedini izlaz revolucija, jer nema drugog načina da se zaustavi pljačka - napisao je pored ostalog Branči. On je u post skriptumu dodato da prilaže dokumenta UBPOK-a, koja imenuju sve aktere mafije, i dokazuju da je istina sve što je godinama tvrdio, te da mu je zato pripremljen odstrel.

 


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode