Novi Pazar: Šuma sve manje

Novi Pazar – Danas je šuma u Novom Pazaru sve manje. One se već zadnjih godina nemilosrdno krče da bi se stvorio prostor za nova naselja, poljoprivredne površine i saobraćajnice, te nerazumno i preterano sjeku i koriste za drvenu građu, ogrev i industrijsku preradu. Pokret Borci za ekologiju su ranije već upozoravali da se na našem prostoru u zadnje vrijeme vrši neselektivna sječa šuma.

Bahrija Bake Sijarić, dobitnik Zelenog ordena Srbije upozorava da je očuvanje šuma u cjelini veoma važno za očuvanje biodiverziteta, šumske flore i faune. Uništavanjem šuma nastaju ekološke promjene sa štetnim posljedicama, među kojima su prvenstveno promene zemljišta i klime, kao i  nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Zemljište koje nakon sječe šume ostaje ogoljeno i bez zaštite drveća, osim što je izloženo eroziji, ono u velikoj mjeri gubi sposobnost apsorbovanja vlage, te se rasipa i postaje neplodno. Sječa šuma dovodi i do velikog smanjenja biološke raznolikosti na određenom području, pa nestaju brojne i nekad vrlo raširene vrste biljnog i životinjskog svijeta. Uz to, na područijima u kojima nestaju šume, koje su regulatori temperature i vlažnosti, neizbežne su i promene klime. Na primjer, sječa šuma dovodi do promjene temperature i smanjenja vlažnosti, kao i povećanje brzine vjetra.

Borci za ekologiju obilježavaju sve ekološke datume,kao i Dan šuma 21.marta I Dan voda 22.marta kao I svake prethodne godine.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode