PALATA NEPRAVDE: Taton se sam ubio, džamija se sama zapalila...

Rezultati istrage paljenja Bajrakli džamije u Beogradu je da se ona sama zapalila, a sa pokušajem revizije slučaja ubistva Brisa Tatona, ispada da se on sam ubio. Ovakva nepsosobnot džave u ovim slučajevima ohrabruje huligane, šalje lošu sliku Srbije u svet, i predstavljaju ozbiljnu prepreku na putu ka Evropskoj uniji.

Lažni svedoci: Mesto ubistva Brisa Tatona
 

Za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. prekjuče je donešena prvostepena oslobađajuća presuda, za deveotiricu optuženih, koji nisu bili okrivljeni za širenje verske mržnje.
- Ambasade i džamija napadnuti su zbog političkioh ciljeva i tadašnja vlast Vojislava Koštunice i službe sarađivale su sa huliganskim grupama. Nakon toga vlasti samo besramno fingiraju, da nešto rade na tim slučajevima. Da su hteli da utvrde istinu mogli su da vide ko je naredio policiju da se povuče, kada je zapaljena beogradska džamija 2004, i kada su napadnute ambasade 2008. - kaže  Rajko Danilović, zastupnik Islamske zajednice.

Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta ukazuje da je jedan od ključnih uslova procesa pristupanja EU da krivična dela dobijaju sudski epilog u skladu sa evropskim standardima.

Paljenje džamije bez kazne
 

- Kršenje zakona i krivična dela koja ne dobijaju adekvatan sudski epilog svakako ukazuju na manjakovsti u izgradnji pravne države, na nedovoljno efikasan ili nezavistan rad institucija. To itekako ima uticaja na građane Srbije, njihovu sigurnost i bezbednost, što je najvažnije, ali i na proces integracija - kaže Bobić.
Maja Mičić, iz Inicijative mladih, napominje da su veoma zabrinjavajuće poruke u poslednjih godinu dana da ekstremističke grupe i huligani mogu da prođu nekažnjeno šta god da rade.
- To su poruke koje se šalju kroz postupke za napade na ambasade, paljenje džamija, ali i u postupcima Mladenu Obradoviću („Obraz“) i Miši Vaciću („Naši 1389“). Sudovi su neke od postupaka prolongirali, ali su sudijama često vezane ruke onim što su uradili ili nisu uradili u tužilaštvu i policiji - kaže Micić.
Za paljenje džamije u Nišu izrečene su 2005. izuzetno male kazne od uglavnom tri meseca zatvora.
Za paljenje Ambasade SAD, kada je poginuo Zoran Vujović, i napad na predstavništva Nemačke, Hrvatske i Turske 2008, osumnjičeni su uhapšeni tek aprila 2012. Njih 12 optuženi su kao neposredni izgrednici. Pre toga je suđeno Milanu Živanoviću, koji je osuđen zbog sitnih krađa u američkoj ambasadi.
Pretkrivični postupak pokrenut zbog sumnje da su pojedinci iz tadašnje vlasti i MUP zaustavili policiju da zaštiti ambasade još nije okončana.

 

Nemački zahtevi za istragom


Prilikom posete Beogradu leta 2012. jedan poslanik nemačke vladajuće stranke CDU naveo je da je jedan od uslova te zemlje da bi Srbija dobila datum za otpočinjanje pregovora sa EU, rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Alaksandar Vučić izjavio ubrzo zatim da je pokrenuta istraga o napadu na nemačku ambasadu, ali ona još nije okončana.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode