ŠOKANTNO: Partizanske bande šutirale do smrti srpske heroje!

Znate li da su neki od heroja Prvog svetskog rata tučeni do smrti od strane razularenih partizanskih bandi koje su krijući se iza sovjetskih tenkova upale iz Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Crne Gore u Srbiju krajem Drugog svetskog rata željni srbijanske krvi  ili besomučno iscrpljivani u nacističkim logorima?Ovo je neverovatna priča o vojvodi Bojoviću i majoru Gavriloviću...

Dragutin Gavrilović i Petar Bojović

Skandal” oko izvođenja pesme “Marš na Drinu”, nastao nakon nastupa hora “Viva Vox” u holu Skupštine Ujedinjenih nacija, poslednjih dana “naterao” je srbijansku javnost da se podseti svojih heroja. Iako je trenutno aktuelno veličanje uspeha vojnika vojske Srbije iz Prvog svetskog rata i vojvoda-heroja tog doba koji su svi odreda bili Srbijanci, istine radi, treba se setiti i poniženja koja su neki od njih doživeli od okupatorske partizanske posleratne vlasti.

Bez obzira na to kojoj političkoj ideologiji ste bliži ili kakve stavove imate, jedno je sigurno: Srbija je Prvi svetski rat završila na pravoj strani. S jedne strane, na strani vojnog pobednika, ali s druge – na strani istine. Uz stotine hiljada Srba koji su u borbi za ovaj cilj živote ostavili što u otadžbini, što van nje, najznačajnije ličnosti svakako su četiri srpske vojvode: Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Živojin Mišić i Petar Bojović.

Odani kralju i otadžbini do poslednjeg dana, neki od njih imali su tu nesreću da vide kako se ideja za koju su se borili urušava pod silinom komunističke čizme koja ih je pregazila.

O prvoj trojici se gotovo sve zna. Četvrti je manje poznat i zato približavamo ovu neverovatnu ličnost i njegovu ništa manje tragičnu sudbinu.

KO JE BIO VOJVODA BOJOVIĆ?

Vojvoda Petar Bojović u ratu protiv Turske 1876, kao pitomac Vojne akademije, nalazi se u štabu Vrhovne komande, a u nastavku rata od 1877. do 1878. kao pitomac Vojne akademije služi u bateriji na dužnosti podoficira. U Srpsko-bugarskom ratu 1885. je vodnik konjičkog eskadrona i zastupnik načelnika štaba Šumadijske divizije.

U Prvom balkanskom ratu (1912-1913) načelnik je štaba Prve armije, koja pobeđuje u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici. Učestvuje u mirovnim pregovorima s Turskom, u Londonu 1913. kao vojni stručnjak u delegaciji srpske vlade. U Drugom balkanskom ratu 1913. godine Bojović je načelnik štaba Prve armije, koja pobeđuje Bugarsku u bici na Bregalnici.

Vojvoda Petar Bojović

U Prvom svetskom ratu njegova Prva armija trpi velike gubitke u bici na Drini 1914. godine. Potom je januara 1916. imenovan za načelnika štaba Vrhovne komande umesto bolesnog vojvode Radomira Putnika, koga njegovi vojnici nose do Skadra. Tu poziciju zadržava do juna 1918, kada daje ostavku zbog nesuglasica s generalima Antante oko pitanja širenja Solunskog fronta.

Ponovo preuzima položaj komandanta Prve armije, koja prva probija neprijateljske linije na Solunskom frontu i napreduje duboko u okupiranu teritoriju. Srpska Vrhovna komanda ga 26. septembra odlikuje titulom vojvode za njegove zasluge tokom rata. Vojvoda Bojović preduzima Nišku operaciju i izbacuje neprijatelja iz Prokuplja i Niša 11. oktobra, a na čelu Dunavske divizije 1. novembra ulazi  u oslobođeni Beograd.

Godine 1921. postaje načelnik Generalštaba na mestu preminulog vojvode Živojina Mišića, a 1922. godine povlači se iz aktivne službe.

KO JE UBIO VOJVODU BOJOVIĆA?

Međutim, krajem Drugog svetskog rata u Srbiju je došla druga ideologija i “gvozdenom gumicom” pokušala da obriše kompletnu istoriju ovog naroda. Heroji nisu bili heroji, pobede nisu bile pobede, a i poštovanje se izgubilo negde usput.

Petra Bojovića je 20. januara 1945. pretukla grupa partizana koji su došli da ga prinudno isele iz njegove kuće u Trnskoj 25, u Beogradu. Prema jednom od svedočenja, ovaj sramni događaj izgledao je upravo ovako:

“Brozovi ‘oslobodioci’ upadaju u kuću vojvode Petra Bojovića u Trnskoj ulici pod brojem 25. Mnogo im se dopada ta kuća: rado bi se uselili. Kad su ušli, primećuju vojvodin mundir preko stolice, a na stolu vojvodinu šapku. Već i sama činjenica da je Bojović bio ‘kraljev vojvoda’ dovoljna je da ‘oslobodioci’ primene silu. Najpre šutiraju njegovu vojvodsku šapku, a potom, posle grubih reči, nasrću i na slabašnog vojvodu, na završnici devete decenije života. Vojvodin sin Dobrosav skače da zaštiti oca, ali je savladan snažnim udarcima i ubrzo potom biće upućen u robijašnicu Sremske Mitrovice.”

Od povreda zadobijenih tokom batinanja vojvoda je uskoro preminuo, a njegovo telo je na Novo groblje prebačeno taljigama. Kako bi sprečili davanje počasti jednom od najvećih junaka srpske istorije, komunisti su na Radio Beogradu objavili vest da će svako ko pokuša da dođe na sahranu vojvode Bojovića biti uhapšen i krivično gonjen.

TUŽNA SUDBINA MAJORA GAVRILOVIĆA

Tužnu sudbinu doživeo je i mnogo poznatiji major Gavrilović, koga Srbi najviše pamte po čuvenom govoru.

“Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!”, naredio je major Dragutin Gavrilović vojnicima svoja tri voda pred kafanom “Jasenica” 7. oktobra 1915. godine.

 

Nažalost, brojno i vojno nadmoćniji neprijatelj savladao je srpsku vojsku i dva dana kasnije osvojio Beograd. Ipak, nekoliko godina kasnije hrabra srpska vojska uspeće da povrati i prestonicu i otadžbinu.

Međutim, pri provlačenju Jugoslovenske kraljevske vojske, 1941. godine, u Sarajevu Dragutina Gavrilovića zarobili su nacisti, koji su ga odveli u logor u Nirnbergu, gde je bio do kraja rata. Nova komunistička vlast kažnjavala je njegovu porodicu. Ćerke, u početku, dok je još bio u zarobljeništvu, nisu mogle da dobiju posao, jer se otac “nije vratio iz emigracije”.

Foto: rtv.rs

Kada je umro, žena i deca nisu dobijali njegovu vojnu penziju punih deset godina. Označen je kao čovek bivšeg režima, a to se teško opraštalo. Pričalo se da je Dragutin Gavrilović bio hapšen, a potom pretučen na ulicama Beograda do smrti.

- Kad je moj pradeda došao iz zarobljeništva, bio je kost i koža. Bio je sedam dana u sabirnom centru na Banjici, gde se malo oporavio. Došao je kući i okupio porodicu oko sebe. Srce mu je desetog dana puklo od uzbuđenja. Umro je u svom stanu na Slaviji, 19. jula 1945, u krajnjoj bedi. Sahranjen je u odrpanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnici svoje rođake na Novom groblju, jer nije imao svoju – kazuje Miloš Marinković, unuk slavnog vojskovođe.

- Najbolji način da uništite jedan narod je da poričete i uništite njegovo razumevanje sopstvene istorije - Džordž Orvel.

VESTI

 • 05.10.2018 13:20

  Rusiji se otela iz ruke vojna kontrola u Siriji

  Rusija je mnogo ojačala svoju propagandu u odsustvu vojne komandne kontrole. Ovim potezom ona pokriva svoju vojnu neefikasnost tamo gde je operativno uključena. Siguran međunarodni izvor koji deluje na Kosovu rekao je da je u vezi sa činjenicom koja je prijavljena u medijima, 17. septembra 2018....

 • 25.05.2018 12:48

  HOĆE DA SE VRATI NA VLAST: Žuti tajkun Đilas sprema ustanak?!

  Žuti tajkun i bivši lider DS a sada šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Dragan Đilas planira da iskoristi neke sindikalne organizacije kako bi pokušao da destabilizuje Srbiju, a svemu tome kumovaće strani moćnici   Beograd, 16. januara 2018.-...

 • 25.05.2018 12:37

  UONS: DISKRIMINACIJA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

  Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) uputilo je dopis Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije zahtevajući odgovore na pitanja u vezi sa diskriminatorskim odnosom pomenutog ministarstva prema nekim novinarskim udruženjima. Poštovana gospodo, Obraćamo vam se molbom da nam...

 • 25.05.2018 12:27

  Erdogan ili Dodik: Ko je bio prava meta atentata?!

  Poseta kontroverznog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Bosni i Hercegovini, državi koja je već 23 godine u samrtnom ropcu, otkrila je tajni rat iranske i turske obaveštajne službe dok se u zaleđu celog slučaja navodnog atentata na Erdogana zapravo krije priprema atenata na predsednika...

 • 09.04.2018 19:32

  SMEJURIJA: Đilas okuplja žutu opoziciju!

  Takozvani Savez za (žutu) Srbiju, koji namerava da okupi žuti tajkun i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, trebalo bi da počne rad 9. Maja * Dragan Đilas za menadžera Saveza „skromno“ predlaže sebe * Ovo je poslednji trzaj tzv. žute opozicije pred konačno nestajanje sa...

 • 12.03.2018 20:20

  BANDITIZAM: Vučićeva sudska taksa od 97.500 za tužioca Mirkovića!

  Da je Vučićeva razularena krivosudna mafija jedna od najopasnijih u Srbiji odavno je poznato a sada se to i potvrđuje na primeru poznatog producenta Saše Mirkovića koji je, pre izvesnog vremena, i to u prisustvu više svedoka (!) naivno pozajmio 600.000 evra aktuelnom predsedniku Srbije * Pored toga...

 • 22.02.2018 16:23

  SLAVIŠA PETKOVIĆ: Zaustavićemo Vučićev zulum na Kosovu!

    Likvidacija Olivera Ivanovića uplašio je mnoge Srbe s Kosova i Metohije, ali i motivisao ih da pruže otpor nasilju koje sprovodi lokalna filijala Srpske napredne stranke * U taj posao uključio se i jedan od lidera kosovskih Srba  Slaviša Petković, lider građanske inicijative „Za...

 • 19.01.2018 11:14

  ZBOG PRETNJE UBISTVOM: MIRKOVIĆ PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV „VUČIĆEVOG BATINAŠA“ ZELJE!

  Kandidat za gradonačelnika Beograda Saša Mirković danas je na svom Fejsbuk profilu objavio da je podneo krivičnu prijavu protiv Zorana Milojevića – Zelje, prema nekim, nezvaničnim izvorima, jednog od vodećih Vučićevog batinaša i visokog funkcionera Srpske napredne stranke Mirković...

 • 19.01.2018 11:12

  DNO DNA: Saša Janković POZIRAO FOTOGRAFIMA na sahrani Olivera Ivanovića!

  Saša Janković zvani Prangija, samozvani lider raspale NATO opozicije, pokazao je još jednom da mu ništa nije sveto * On je, verovali ili ne, na sahrani Olivera Ivanovića, na očigled ožalošćenih članova porodice, sve vreme pozirao prisutnim fotoreporterima * Iako se znalo da Jankoviću ništa nije...

 • 17.01.2018 18:38

  ODE I „SOS KANAL“: Vučićev „ubica medija“ iz Kruševca kupuje i sportsku televiziju!

  Vlasnik prve sportske televizije u Srbiji, Dragiša Kovačević, odlučio je da proda SOS kanal * Kontroverzni kruševački biznismen Radoica Milosavljević, poznat kao „ubica medija“ i po neuspešnoj privatizaciji više lokalnih medija, pre nedelju dana osnovao je preduzeće SOS kanal plus na...

 • 17.01.2018 18:34

  MIRKOVIĆ: ONO ŠTO SU RADILI OLIVERU IVANOVIĆU SADA RADE I MENI!

  Kandidat za gradonačelnika Beograda Saša Mirković u današnjoj izjavi za javnost, saopštio je da je „prava sramota što državni organi Srbije nemaju dobru zaštitnu meru za aktere opozicije ali i sve ostale političke učesnike“ Mirković je napravio paralalelu sa onim što se njemu dešavalo na...

 • 17.01.2018 18:27

  KOME JE SMETAO OLIVER IVANOVIĆ? (VIDEO)

  Kome je smetao Oliver Ivanović, čovek mira i dijaloga * Ko je iscrtao metu na čelu Olivera Ivanovića * Ko je profitirao na njegovoj smrti * Koliko su sramni spotovi Vučićeve „Srpske liste“ uticali da neko oduzme život jednom časnom Srbinu, ocu četvoro dece * Objavljujemo prilog Pink televizije koji...

 • 11.01.2018 14:32

  NA PROSTORIJAMA SNS ŠIROM BEOGRADA ISPISAN GRAFIT „PEDER I LEZBEJKA IZDAJU KOSOVO“!

  Na ulasku u prostorije i na izlozima Srpske napredne stranke širom Beograda ispisani su grafiti u kojima se zbog politike prema Kosovu i saradnje sa Sorošom žestoko napada ta stranka i njen lider Aleksandar Vučić * Naprednjaci osudili grafite, tragaju za autorima Grafiti su preplavili Beograd a...

 • 11.01.2018 13:31

  MIRKOVIĆ: VRATIĆU BEOGRAD BEOGRAĐANIMA!

  Kandidat Narodnog radničkog pokreta za gradonačelnika Beograda i naš poznati producent, Saša Mirković, rekao je u intervjuu za naš portal da na predstojećim izborima u Beogradu imamo s jedne strane „aveti devedesetih“ u liku kandidata Vučićevog režima i davno potrošenih opozicionih lidera i potpuno...

 • 21.12.2017 15:42

  Saša Mirković: Vratiću otete penzije i besplatne vrtiće, ukinuću BusPlus i oživeću selo i ugašene fabrike u Beogradu!

  VRATIĆEMO PENZIONERIMA PENZIJE I RADNICIMA PLATE KOJE SU IM DRUGI OTELI! NEZAPOSLENIM GRAĐANIMA OBEZBEDIĆEMO POVEZIVANJE RADNOG STAŽA A MLADIM LJUDIMA ĆEMO OBEZBEDITI POSAO DA NE ODLAZE IZ ZEMLJE! - poručuje Saša Mirković Kandidat Narodnog radničkog pokreta za gradonačelnika Beograda Saša Mirković...

 • 15.12.2017 17:01

  Saša Mirković: Pobediću Đilasa i Vesića na izborima u Beogradu!

  Kandidat Narodnog Radničkog Pokreta za gradonačelnika Beograda Saša Mirković, objavio je svoje OTVORENO PISMO upućeno Draganu Đilasu ali i Goranu Vesiću * Njih dvojica biće i zvanično kandidati za gradonačelnika Beograda * Za sada nije poznato da li je Vučić zaista odabrao Vesića ili je ovaj...

 • 12.12.2017 09:49

  SPS FINANSIRA NARKO-MAFIJA: Nakon afere „Banana“ sada afera „Zarubica“ trese socijaliste!

  Nikada razrešena afera „Banana“ u kojoj je narkobos Miša Banana u koferu dao donaciju (2,5 miliona evra!) Ivici Dačiću odnosno SPS-u, sada je dodatno podgrejana u novoj aferi * Šurovanje sa narkomafijom trese socijaliste *  Doktor Milan Zarubica koji je nedavno...

 • 28.11.2017 17:57

  MIRKOVIĆ: Sandulović je lažni, plaćeni opozicionar!

  Opozicionu scenu potresaju razni potresi, raspadaju se koalicije koje praktično nisu ni zaživele u praksi pa i čitavi pokreti poput Pokreta slobodnih građana bivšeg julovca i ombudsmana Saše Jankovića Prangije a prekid tek ostvarene saradnje našeg najuspešnijeg estradnog menadžera, nekadašnjeg...

 • 28.11.2017 15:22

  PADAJU OPTUŽNICE: Saša Mirković bio žrtva političke harange!

  Kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora unutar sprskog pravosuđa, političar i biznismen Saša Mirković neće biti osuđen za navodne malverzacije i zloupotrebe, usled nedostataka konkretnih dokaza koji bi direktno mogli da ga osude * Politički pritisak na pravosuđe nije došao od strane Vučića nego...

 • 28.11.2017 15:13

  ALARMANTNO: NATO agenti kreću na Srbiju!

  Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemalja * Obaveštajne službe iz okolnih zemalja na signal Zapada pojačavaju aktivnosti protiv interesa naše zemlje * Britanski i američki obaveštajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje NATO...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a free websiteWebnode