Dosije Garić: Ubistvo koje su svi željeli (VIDEO)

Piše: Slobodan Vasković
 
Branislav Garić je pod zemljom, ubica Rajko Savić je na slobodi, SDS i SNSD su “ruku pod ruku” u vlasti u Doboju i na nivou BiH, pravosuđe Republike Srpske je u kanalizaciji, zajedno sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH.
 
Životni je to epilog nasilne smrti Branislava Garića, koji, četiri godine nakon njegove hladnokrvne i surove egzekucije, svjedoči da je svim “zainteresovanim” odgovaralo da on bude uklonjen. Jer, bio je prepreka razvoju “političkih odnosa” u ovom entitetu.
 
Rajko Savić, vlasnik građevinske kompanije "Građ promet", 26. aprila 2009. godine likvidirao je Branislava Garića, potpredsjednika SDS-a i predsjednika SO Doboj, ispalivši mu pet hitaca u grudi u njegovoj kancelariji u prostorijama stranke. Ubicu je dobojski sud oslobodio 4. marta 2010. godine, jer je, kako tvrde, u trenutku ubistva bio neuračunljiv, što je notorna laž. Ova šokantna presuda dodatno je sablaznila javnost i u dijelu u kojem je Savić oslobođen svih sudskih troškova, te akcentom da mu se pištolj oduzima na određeno vrijeme. Istovjetnu presudu donio je i Vrhovni sud Republike Srpske, krajem oktobra 2010. godine.
 
Odmah po ubistvu Garića, režimski mediji i neki od visokih funkcionera SNSD-a su dodatno masakrirali žrtvu, oslikavajući ga kao kriminalca, hohštaplera, profitera; riječju, kao osobu koju je bilo vrlo vrlo poželjno likvidirati.  
 
Iz vrha SDS-a tada su optužili vlast, preciznije SNSD, i režimske medije, da su inspiratori i naručioci zločina, karakterišući ga političkim. U optužbama je prednjačio Mladen Bosić, lider SDS-a, koji u to vrijeme nije propuštao priliku da ukaže na zločin, grabeći pažnju javnosti i, pri tom, karakterišući režimske medije kao šljam.
 
“Njegova krv je pala i na one koji su krivi što živimo u društvu gdje su znani kriminalci uvaženi članovi društva. Tim novcem su plaćeni i oni koji su već mjesecima lajali i stvarali atmosferu linča i pokušavali da preko medija ukaljaju ugled Branislava Garića. Evo i juče i danas čitam natpise šljama koji ovaj hladnokrvni zločin predstavljaju kao sukob, a krvnika i žrtvu izjednačuju”, rekao je Bosić na komemoraciji Gariću.
 
Četiri godine nakon ovih izjava, Bosić je vrlo rado viđen gost u tim istim medijima koje je nazvao šljamom. Štaviše, klovnovi (i muškog i ženskog roda) kojima se okružio, i koje predstavlja “kao nove snage”, utrkuju se u dodvoravanju istim tim režimskim medijima, što su ubijenog Garića “potvrdili” ne jednim hicem, već sa nekoliko rafala.
 
Nestala je kvalifikacija šljam, a oni koji su, prema Bosiću, izjednačavali “krvnika i žrtvu” danas su bliski prijatelji, savjetnici, promoteri njegovim stranačkim pajacima, koji čine sve da im se dodvore, ne bi li ih “šljam”, u svojstvu Žirija koji odlučuje o tome “Ko je ko u RS”, proglasio elitom. Žeđ za kvazielitizmom i lažnom bitnošću, nije u SDS-u ništa manji nego u SNSD-u i nema tog umorenog Garića, niti nekog drugog užasnog zločina, koji, nažalost, može promijeniti takvo stanje stvari u toj stranci.
 
Bosićev govor na komemoraciji umorenom Gariću, (kao i izjave drugih visokih zvaničnika SDS-a), vrijeme je pokazalo, bio je tek isprazna poza, zloupotreba tragičnog trenutka i ad hoc ubiranje političkih poena na “mrtvoj glavi”.
 
Ubrzo nakon što je Garića prekrila crna zemlja, u SDS-u je splasnulo zanimanje za ovaj slučaj. Malo su se uskomešali nakon sramne presude suda u Doboju, a izdali su samo saopštenje nakon užasavajuće odluke Vrhovnog suda. Niko iz vrha ove stranke nije se tada pred ovom trulom institucijom pojavio da pripali svijeću za Garićevu dušu ili da na bilo koji način iskažu svoj negativan stav prema užasnoj i sramnoj presudi. Niko se tada nije ni javno oglasio, a tek, nekoliko dana nakon presude Vrhovnog suda, Bosić je u jednoj tv emisiji ponovo optužio vlast da stoji iza oslobađanja ubice Savića, i to ona ista vlast sa kojom je, samo nekoliko dana nakon te izjave, 22.11.2010. ušao u koaliciju, na osnovu čuvene platforme.
 
Dvije godine nakon toga, (po završetku lokalnih izbora), SDS i SNSD napravili su koaliciju i u Doboju, gdje gospodare opštinom. Prije mjesec dana, dobojski sud je naložio porodici ubijenog Garića da plati troškove suđenja ubici Rajku Saviću, koji je oslobođen zahtjeva da plati odštetu za pretrpljenu duševnu bol porodici svoje žrtve. Umjesto odštete, Garići su dobili račun od 6.000 KM na ime sudskih i advokatskih troškova.
 
Savić i dalje dobija unosne građevinske poslove, a SDS, ponekad, prebira po Garićevim kostima, ne bi li zaradili koji jeftini politički poen. Međutim, to nije politika, to je lešinarenje, a nakon svega nedvojbeno je da je Savić imao pomagače u sistemu, te da su njegovi saučesnici koalicioni partneri.
 
Vezani tekst: Grobna tišina, licemjeri i poneko ubistvo (objavljeno 21.01.2012.)
 
Piše: Slobodan Vasković
 
Slučaj prvi: Vrhovni sud RS potvrdio je 30. oktobra 2010. godine presudu dobojskog Okružnog suda kojom je Rajko Savić oslobođen optužbe da je 26. aprila 2009. godine ubio potpredsjednika SDS-a Branislava Garića. Savić je priznao da je ubio Garića, ali koga briga.
 
Slučaj drugi: „Obavještavam vas da je  Okružno tužilaštvo u Doboju  dana 16. januara 2012. godine  pismeno obavijestilo Osnovni sud u Doboju da povlači  optužnicu protiv aktivista SDS, koji su se teretili za podmićivanje građana pred lokalne izbore 2008. godine, a  konačnu odluku o tome će donijeti nadležni sud“, saopštila je portalu „Žurnal“ Slobodanka Lukić, službenica za odnose s javnošću Okružnog tužilaštva Doboj.
 
Šta veže ova dva slučaja:
1) Goran Rubil, tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju u oba slučaja bio je „nadležan“,
2) U oba slučaja riječ je o članovima SDS-a iz Doboja,
3) O oba slučaja nadugačko i naširoko su izvještavali režimski mediji, s tim što su u prvom slučaju ubijenog Garića prikazali kao najvećeg kriminalca, a u drugom aktiviste SDS-a kao sitne kriminalce
4) SDS je tokom i nakon suđenja Saviću tvrdio da je ubistvo naručeno od njihovih političkih protivnika, a u slučaju broj 2 isto (SNSD je podnio krivičnu prijavu), te čak nekoliko puta organizovao i demonstracije.
5) SDS je prijavio Gorana Rubila glavnom tužiocu RS Mahmudu Švraki, optužujući ga za "krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti". U prijavi je navodeno da je Rubil početkom septembra prošle godine (2011.) na sastanku kolegijuma Okružnog tužilaštva u Doboju lideru SDS-a Mladenu Bosiću psovao „srpku i četničku majku“, nakon što je SDS od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH zatražio da se preispita uloga tužioca Rubila u predmetu protiv ubice Rajka Savića. SDS je tada upozorila VSTS „da je Rajko Savić, ubica potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, oslobođen samo zbog propusta tog tužioca".
 
Dva važna detalja: Nakon Garićevog ubistva, a prije epiloga slučaja „podmićivanja“, SNSD i SDS su na bh. nivou napravili „srpsku platformu“, a na lokalnom, dobojskom, nivou skupštinsku koaliciju.
 
Epilog:
-      Nakon oslobađajuće presude u slučaju „podmićivanja“ niko se iz SNSD-a nije oglasio, iako im je pala krivična prijava
-      Režimski mediji nisu ni pisnuli o oslobođenim SDS-ovcima, iako su samo dan prije suđenja, (na kojem je Rubil povukao optužnicu), tvrdili da postoje „čvrsti dokazi“ protiv optuženih
-      Niko se ni iz SDS-a nije oglasio, iako su demonstrirali, žalili se na Rubila, imali ubijene (Garić) u svojim redovima, bili, kako su tvrdili, proganjani po „nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj“ osnovi
-      Sin tužioca Gorana Rubila, Dražen, zaposlio se u Zavodu za socijalni rad. Tvrdi se da ga je zaposlio Obren Petrović, koji je svojevremeno izjavio da je „suđenje aktivistima SDS-a samo nastavak političkog procesa na urušavanju SDS-a u Doboju koje je otpočelo političkim ubistvom Garića".
 
 
Zaključci:
-      Koalicija SNSD-SDS (bilo platformaška ili lokalna) stavila je pod punu kontrolu pravosuđe u Doboju, dok je republičko još uvijek u nadležnosti SNSD-a,
-      Koalicija SNSD-SDS gazi i preko mrtvih kako bi očuvali pozicije vlasti, zasad u Doboju,
-      SDS je još jednom ubio Garića, hladnokrvnije nego Savić
-      SNSD im je dao „alibi“, kako zbog „ubistva“ ne bi odgovarali
-      Uzalud se Garić prevrće u grobu - ubijaće ga i dalje
-      Monstruozna vremena za građane RS tek dolaze – „srpski platformaši“ ne praštaju ni mrtvima, živi će biti „živi“ oderani i satrveni u gulagu.
 

Pogledajte video emitovan u “60 minuta”, polovinom marta 2010. godine:   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode