Две жене умрле у затвору у Пожаревцу, због лоше неге!

Пожаревац – У затвору у Пожаревцу за последњих петнаестак дана умрле су две затворенице, што је изазвало револт и огорчење осталих 250 затвореница.

– Сандри је задњих дана јако лоше, поново јој се дешавају оне њене вртоглавице. И чини ми се да она полако умире! Овде је невиђена тензија командирица Маја Зик улази на сваких пет минута у собу због Сандре, дошла је и управница. Ово је део писма које је једна затвореница из Пожаревца написала пријатељици (бившој затвореници) само дан пре смрти Сандре Ђукичин.

- Девојка је у четвртак умрла у женском Казнено Поправном Заводу у Пожаревцу, због немара запослених у истом… Три дана је била ван себе, буквално се растајала са душом, јер је тешко болесна… Надлежни јој нису пружили потребну негу…. Нису се удостојили да позову хитну, а камоли да је одведу у болницу (јер наравно, сваки одлазак затвореника у болницу ван затвора они финансирају). Пар дана пре је још једна девојка умрла од туберкулозе такође због недостатка неопходне неге…

Као и то да затворенице спремају побуну, што је гледано на ствар људски, ово је прича једне од најбољих затворских пријатељица покојне Сандре која је, иначе, познаје дуже од 20 година, која је из разумљивих разлога желела да остане анонимна.

- Наш други саговорник, бивша затвореница која је пре само десетак дана изашла из затвора потврђује ову причу:

- Услови су катастрофални а затвор се буквално распада, на нас 50 затворенице иду две туш кабине и две ЊЦ шоље. Стража је ок. Али Преваспитна служба се јако лоше опходи.

- Сандру су довели из Централног затвора после нас. Данима јој је било лоше, имала је те повремене нападе. Сви смо знали да је заражена ХИВ вирусом, била је 20 година заражена, и тамо је примала анти Хив лекове. Тамо постоји неки стационар, они су требали још у јулу да реагују, али није имала адекватну заштиту. Водили су је само код лекара опште праксе. Друга жена која је умрла била је у стационару и она је имала неку упалу плућа или туберкулозу, а Сандру нису хтели да одведу иако је она тражила помоћ.
- Она међутим, сматра да од најављене побуне затвореница неће бити ништа:
- Ми смо као спремале побуну и у јулу кад је направљено Одељење појачаног надзора. Тамо нас воде кад направимо неки пробле. Тада смо Сандра и нас три напале Ану Филиповић (осуђена на 37 године због монстроузног убиства бебе са својим љубавником) и њену другарицу. Онда су нас одвеле у ОПН одељење где су камере свуда постављене осим у купатилу, где су столице фиксиране и не могу да се померају, где нису дозвољени бријачи и немаш контакт ни са ким. Требало је да будемо три месеца, али су нас после месец дана пустили. Ми смо нешто „лапрдале“ о побуни, али од тога није било ништа.


Жале се године дана

Затворенице у Казнено поправном заводу у Пожаревцу, једином женском затвору у земљи, у који је током прошле године примљено 558 осуђеница више него у 2010.  години, углавном се жале на недостатак смештајног капацитета и лошу здравствену заштиту, речено је на скупу посвећеном положају жена у затвору у јануару месецу ове године.


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode