Kako gradovi i opštine potapaju Srbiju!

Sa takvim nivoom javašluka, nesposobnosti i zloupotreba na lokalnom nivou, dobro mi još funkcionišemo

Ovo je kratka priča o jednom problemu čije su posledice grandioznih razmera.

Oči javnosti i uticajnih medija uvek su uperene nekako previsoko, ka Vladi, državnom vrhu, republičkim institucijama. Za to vreme na lokalima, u opštinama i gradovima Srbije, odvija se proces zbog kojeg Srbija nikako da stane na zelenu granu.

Evo zašto. Konkretan primer, Novi Sad je u pitanju.

Od 2008. do 2012. godine, dakle za samo jedan mandat gradske vlasti, u gradskoj upravi i lokalnim javnim preduzećima zaposlilo se fantastičnih 2.300 ljudi, mahom stranačkih kadrova.

Time su stranački aktivisti, prijatelji i rođaci stavljeni na državne jasle.

Na leđa građana Novog Sada i poreskih obveznika cele Srbije.

Da pređem na brojke.

Kada tih 2.300 primljenih za četiri godine u stalni radni odnos preračunate u plate koje su im isplaćivane, reč je o milionskom poslu i milionskoj šteti, naravno u evrima.
Kada pomnožite 2.300 plata sa 400 evra neto mesečnim iznosom u proseku, dobijete iznos od 920.000 evra neto na mesečnom nivou.

Znači, bez pratećih poreza i doprinosa koji tu cifru uvećavaju za oko pola tog neto iznosa.

Kada 920.000 evra pomnožite sa 12 meseci dobijete 11.040.000 evra na godišnjem nivou koji se izdvajaju za „kadrove“ stavljene na gradske jasle. Kada to pomnožite sa četiri godine, koliko je recimo trajao mandat te gradske uprave,  dobijete fantastičnih 44.160.000 evra.

Toliko je samo jedan grad koštalo stranačko zapošljavanje u jednom mandatu.

U konkretnom slučaju, angažovano je za isti period, preko kojekakvih studentskih zadruga, radna snaga na privremeno-povremenim poslovima, koji su plaćeni 8 miliona evra.

Kad tome dodate za isti period, za isti grad, izdvojenih i plaćenih 7 miliona evra za reklamiranje, propagandu i reprenzentaciju, dolazimo do zbirne cifre stranačkih kombinacija od 60 miliona evra za period od četiri godine, koliko je trajao mandat prethodne garniture gradske vlasti u Novom Sadu.

Toliko je građane koštalo stranačko zapošljavanje i kombinovanje u samo jednom gradu, u jednom mandatu, a Srbija ima 174 lokalne samouprave u kojima je praksa manje-više vrlo slična. Da li možete zamisliti o kolikim finansijskim razmerama je reč kada taj problem posmatramo na nivou cele Srbije i svih 174 lokalnih samouprava?

Da je tih 60 miliona evra, na primer Grad Novi Sad, malo-pomalo umesto u gore navedenu „aktivnost“ usmerio u podsticaj za otvaranje novih radnih mesta u realnom sektoru privrede Grada Novog Sada, danas bi umesto tih 2.300 zaposlenih na gradskim jaslama imali 10.000 zaposlenih u realnoj privredi, kojoj bi ta vrsta gradskog podsticaja zasigurno duvala u leđa i unapredila snagu i sposobosti lokalne privrede, posebno sektora malih i srednjih preduzeća.

Na taj način Grad bi na ime povećanih prihoda, po osnovu poreza i doprinosa na zaposlene, inkasirao daleko veće prihode, čak i stranački kadrovi bi, znatan broj njih, pronašli svoje zaposlenje u realnoj privredi.

I vuci siti i ovce na broju.

Grad uvećava svoj gradski budžet, nezaposlenost pada, standard građana i potrošnja se povećavaju, kao i sposobnost i konkurentnost lokalne privrede.

Takva praksa gradova i opština, stranačka zapošljavanja masovnih razmera i izostanak strategije organizovanog podsticaja zapošljavanja u realnom lokalnom sektoru, koštaju državu Srbiju preskupo.

Koštaju je održivog administrativnog i privrednog sistema.

Sa takvim nivoom javašluka, nesposobnosti i zloupotreba na lokalnom nivou, dobro mi još funkcionišemo.

Čudi me samo kako sve još uvek nije eksplodiralo i država otišla u kolaps i bankrot.

 


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a free websiteWebnode