Tragična smrt Tamare Pap zbog neodgovornosti lekara

Tamara Pap, stara samo 33 godine, tragično je, nakon 6 dana agonije, preminula pre skoro četiri godine, nakon nesavesnog i ponižavajućeg ophođenja lekara prema njoj, a njena majka bezuspešno pokušava da spreči da se tako nešto dogodi i tuđoj deci.

 
Očajna, majka preminule devojke pokreće blog u sećanje na svoju mezimicu u kome otkriva sve detalje njene tragične smrti.

Tragično preminula devojka - Tamara Pap

Tragično preminula devojka - Tamara Pap | Foto: Lična arhiva

„Moja ćerka Tamara Pap je na poslu, nakon naglog okreta glave na levu stranu, osetila jak bol na desnoj strani vrata i u predelu potiljka i vrtoglavicu. Popila je Diklofenak i malo joj je bilo bolje, ali se drugi dan uveče bol ponovo pojavio u potiljku, vratu i čeonom delu“, počinje svoju tešku priču majka.
Ona je bolesnu ćerku vodila kod lekara opšte prakse ali oni, prema njenim rečima, iako je Tamara povraćala i imala jake glavobolje nisu uputili devojku na dalje lečenje.

Umrla sa samo 33 godine - Tamara Pap

Umrla sa samo 33 godine - Tamara Pap | Foto: Lična arhiva

Sledećeg jutra, Tamarino stanje postaje dramatično. Dezorijentisana je, trpi jaku glavobolju i jedva hoda, nakon čega kolima Hitne pomoći biva prevežena u Klinički centar Vojvodine.
Ona je po prispeću toliko loše da je na nosilima!
Dr. Miroslav Ilin, čiji je Tamara pacijent je, kako priča majka, vrlo neljubazan i optužuje njenu ćerku da se pretvara i da samo želi da skrene pažnju na sebe!
„Pred njom govori da ukoliko ne ustane iz kolica i ne prestane da se tako ponaša, da će je poslati na psihijatriju“, otkriva majka čiji je muž sa 47 godina nastradao od šloga. Kada je doktoru ispričala ovu informaciju njegovo jedino pitanje je bilo – da li Tamara ima momka.

Majka počela blog u sećanje na nju - Tamara Pap

Majka počela blog u sećanje na nju - Tamara Pap | Foto: Lična arhiva

„Nakon dolaska kući Tamara počinje jako da plače, govori kako je dr Ilin jedan manijak, da ju je maltretirao i da joj je svašta rekao. Smirujem je da će mi kasnije ispričati, ali na žalost, nikad nije uspela da mi ispriča šta se desilo u ordinaciji“, piše očajna majka.

Mučila se 6 dana, pa preminula - Tamara Pap

Mučila se 6 dana, pa preminula - Tamara Pap | Foto: Lična arhiva

Nakon prepisane terapije stanje se samo privremeno poboljšalo, a tri dana kasnije, opet postaje alarmantno. Majka je ponovo odvodi u Klinički centar Vojvodine gde je devojka, kojoj je sve lošije i lošije, ostavljena da čeka dok je polako gubila osećaj u rukama i nogama.

Doktorka radila rad na tu temu, pa pogrešila dijagnozu

- Dr. Tamara Žikić je, kao stručnjak sa grupom lekara, radila 2003. godine rad pod nazivom „Faktori rizika ishemičnog moždanog udara kod mladih ljudi“, ali kada je pred sobom imala takvog pacijenta ona to nije prepoznala i to je za nju ,,mala greška - piše Marija Pap.

Na pregled kod doktorke Tamare Žikić – Rabi stiže sa skoro potpuno oduzetom moći govora. Majka ponovo pokušava da objasni kroz šta su prošle ali joj doktorka kaže da će je izbaciti.
„Tamara i dalje pokušava da nam nešto kaže i zaključujemo da mora da piški. Obraćamo se sestri za toalet koja besno govori da ne može u toalet na Odeljenju i da se snađemo. Izvodimo je ispred zgrade, momak, ćerka, još jedan naš prijatelj i ja držimo Tamaru da bi piškila u travu ispred klinike, krajnje ponižavajuće“, dalje kaže Marija.
Tamaru prebacuju u Sremsku Kamenicu i tek četiri dana kasnije otkrivaju da je devojka imala šlog. Sada je njen doktor Slobodan Gvozdenović koji majci saopštava pravu ozbiljnost Tamarine situacije:
„On govori da je Tamarino stanje veoma ozbiljno, da može da se desi da ona ostane oduzeta i bez moći govora i da moramo da je ponovo vodimo na magnetu rezonancu“, kaže Marija i dodaje da je naglasila da joj je dete već bilo podvrgnuto stresnoj rezonanci i da ne zna treba li ponovo da prolazi kroz to.

Njena majka je tužila doktore - Tamara Pap

Njena majka je tužila doktore - Tamara Pap | Foto: Lična arhiva

„U međuvremenu dolazi doktorica Tamara Žikić-Rabi i kaže nam: ’Eto došlo je do male greške“, priča Marija koja kaže da je nakon ponovne magnetne rezonance koju je Tamara vrlo teško podnela prvo pitanje doktora Gvozdenovića bilo – da li su regulisali račun.

„Na parkingu ispred ordinacije pitam doktora, koji drži nalaz u rukama da li je Tamarin život ugrožen, na šta mi on odgovara ’Ma nije, sada imamo sve nalaze, dobiće terapiju i biće sve u redu, ma dogovorićemo se’. Tada nisam shvatila šta to treba da se dogovaramo“, nastavlja Marija svoju tragičnu ispovest.
Kada je sledećeg jutra majka došla da poseti ćerku nije je zatekla u sobi. Bila je na Intenzivnoj nezi. Kada je ponovo ugledala svoje dete, bilo je na aparatima, tela prekrivenog crvenim flekama.

Niko nije odgovarao za njenu smrt - Tamara Pap

Niko nije odgovarao za njenu smrt - Tamara Pap | Foto: Lična arhiva

U panici, Marija pita doktora Gvozdenovića zbog čega je već ne prebacuju na Neurohirurgiju, „a on ležerno sa šoljicom kafe u rukama odgovara: ’Pa moramo da otkucamo otpusnu listu.“
Kada je Tamara konačno prebačena na odeljenje Neurohirurgije, Mariji je saopšten strahovit podatak – Tamara je dovedena jako kasno, stanje joj je vrlo kritično, a šanse da preživi minimalne.
„Operisana je taj dan, nije dolazila svesti i nakon 6 dana, 29. januara preminula“, završava Marija iznošenje okolnosti koje su dovele do smrti njenog deteta.

Nedelju dana kasnije

Kada su, nedelju dana od tragičnog događaja, Marija i njena druga ćerka došle da od Slobodana Gvozdenovića traže obrazloženje aljkavog postupanja lekara prema Tamari, Gvozdenović se prvo pravio da ih ne poznaje, da bi na kraju rekao kako ne treba ni da pokušavaju da suoče lekare jer će se oni držati zajedno, te porodica nema nikakve šanse.
„Zbog ne pružanja skoro nikakve medicinske pomoći mom detetu je oduzeto pravo na život“, kaže Marija koja je protiv svih doktora iz ovog teksta podnela tužbu, koja je odbijena jer „ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni učinili navedeno krivično delo.“
 

"Alo!" je pokušao da kontaktira doktore Slobodana Gvozdenovića, Tamaru Žikić i Miroslava Ilina, ali nam je prvo rečeno da drugo dvoje, po znanju osoblja više ne rade na tim radnim mestima, da bi nam kasnije iz dve zdravstvene ustanove "Kliničkog centra Vojvodine" i "Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine" rekli kako oni trenutno nisu dostupni za komentar.

 


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode