Prvi mobilni telefon iz 1922.GODINE

Film kompanije British Pathé ukazuje da je prvi “mobitel” bio radio uređaj Eve’s Wireless, (više walkie-talkie nego telefon), koji je ljudima omogućio da obavljaju radiotelefonske razgovore tokom šetnje gradom.

Kratki nemi crno-beli film prikazuje dve mlade Amerikanke koje hodaju ulicom noseći u ruci telefon na rasklapanje. U jednom trenutku prilaze hidrantu i oko njega obmotavaju žicu povezanu za telefon, a zatim otvaraju kišobran koji očigledno služi kao antena. Jedna od njih tada poziva operatera na centrali, koji pušta ploču na gramofonu po njenoj želji.

Ovaj redak snimak otkriven je nedavno u britanskom filmskom arhivu, koji sada pokušava da sazna više detalja o ovoj „tehnologiji“.

- Neverovatno je da se još pre gotovo 90 godina razmišljalo o mobilnim telefonima i muzici u pokretu. Navikli smo da tu tehnologiju povezujemo sa ‘50. i ‘60. godinama prošlog veka - kaže portparol arhiva, navodeći da je na snimku predstavljen prvi telefon na rasklapanje.


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a free websiteWebnode